Tuesday, January 12, 2016

Пълнозърнести спагети с прошуто

Повечето от вас предполагам знаят, че скоро се сдобихме с прекрасен син и от тогава не ми остава много врема да готвя и пиша. Ето че най-накрая благодарение на моят прекрасен съпруг, който днес има и рожден ден, намерих малко време да сготвя и да публикувам рецептата. 


Както вече сте забелязали вкъщи сме големи фенове на пастата. Поне веднъж седмично присъства в нашето меню, за това и се опитвам да разнообразявам с различни рецепти. Напоследък станах голям фен на пълнозърнестата паста. Ако не сте опитвали до сега, мисля че е крайно време да го направите. Бях силно резервирана към вкуса й, но се оказа, че разлика няма или поне аз не долавям такава. Единсвеното различие, което усещам е това, че е доста засищаща.
Въпросната рецепта взаимствах от една гарнитура, която преди няколко години ни сервираха в южна Италия. Гарнитурата представлява запържен бекон с грах. Беше изключително вкусно. Аз реших да я видоизменя и да я превъна в сос за паста.

Необходими продукти:

400 гр. прошуто (нарязано на малки парчета)
1 буркан или голяма консерва грах
500 мл. готварска сметана
10 гр. масло за вкус

Приготвяне:

Сложете в голяма тенджера да заври вода с щипка сол. Когато водата кипне, изсипете спагетите и разбъркайте, за да не залепнат на дъното. Оставете капакът отворен. Нека поври 15 - 20 минути. Докато пастата се свари, може спокойно да приготвите сосът.

Сосът се приготвя много лесно. В силно загрята голяма тенджера или в уок сложете маслото и нарязаното прошуто. Оставете на силен огън за 1 - 2 минути като разбърквате непекъснато. След това прецедете граха от водата и го изсипете при пришутото. Разбъркайте и оставете за 3 - 4 минути на слаб огън. Когато граха вече е поел вкуса на пошутото можете да добавите и сметаната за готвене. Оставете още за минута - две на слаб котлон и сосът е готов. 

NB! Не добавяйте сол, тъй като прошутото само по себе си е доста солено. 

Когато пастата се свари, изсипете водата и смесете спагетите с получения сос.  Аз обичам да използвам голям съд за соса и след това изсипвам пастата при соса, а не обратното, защото така не губя нищо от вкусния сос.

Пастата се сервира гореща и най-добре върви с чаша червено вино. 

Bon Appetit! :)  

No comments:

Post a Comment